Sosyal Medya

Makale

Rusya neden Amerika’yı ısırmadı?

Her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da uzun tecrübe ve deneyimlerden sonra vardıkları yargıları vardır. Bazen sayfalarca anlatmak istediğiniz bir konuyu, bilgece söylenmiş bir deyim veya atasözü bir cümleyle daha güzel anlatabilir.

BaÅŸkalarına kötülük etmeyi gelenek haline getiren insanlar birbirlerine zarar verebilme gücünü bildikleri için birbirine karışmazlar. Bu tipler için söylenmiÅŸ güzel bir Halk Deyimimiz vardır ‘’ Ä°t iti ısırmaz’’

2011’den beri halkını sistematik olarak katleden Esat rejimi, DoÄŸu Gutta’da yeni bir katliam yapınca, Donald Trump twitter üzerinden Suriye’ye saldıracaklarını duyurmuÅŸtu.

Yerli ve yabancı kaynakları incelediÄŸimde cevabını bulmaya çalıştığım sorular ‘’ Rusya cevap verecek mi? Cevap verirse sonuçları ne olur?’’ gibi pek çok sorular zihnimi meÅŸgul ediyordu.

Bu konular üzerinde düşünürken, Kenan Alpay’dan her hafta ÇarÅŸamba günü Akit TV’de sunduÄŸu ‘’ Seyir Defteri’’ programı için Esat rejiminin DoÄŸu Gutta’ya yaptığı yeni kimyasal saldırı ve olası bir Amerikan saldırısı olursa, muhtemel sonuçlarını deÄŸerlendirmek üzere canlı yayın daveti aldım. Kenan Alpay’ın ‘’ Seyir Defteri’’ programına konuk olmak benim için hem onur vericiydi hem de büyük bir sorumluluktu. Çünkü Kenan Alpay iÅŸini ciddi yapan, tartışacağı konulara göre konuk ağırlayan ve bu özelliÄŸi nedeniyle de izleyici kitlesi de seçici olduÄŸunu çevremdeki dostlarımdan biliyordum.

Dolaysıyla daha ciddi hazırlanmam gerekiyordu.

İran bu konuda ne diyor diye Tehran Times sitesine baktığımda, üst düzey bir İranlı yetkilinin açıklamaları, ileriyi görmemizi sağlayıp ufkumuzu açacak analizlerden uzak, her zamanki gibi koru tehditlerin ötesine geçmiyordu.

Suudi ve BirleÅŸik Arap EmirliÄŸin medyasına baktığımda ise; Amerika ve müttefiklerinin saldırıları, Esat ve Ä°ran’ı bitireceÄŸini heyecanla veriyorlardı. Maalesef onların medyasında da, bize bir öngörü kazandırmaktan çok, Amerika ve Batı’nın mahvedici gücüyle övünen bir durum söz konusuydu.

Batı medyasına baktığımda ise; bize bölgenin geleceÄŸi ile ilgili bir perspektif veren yazılardan çok, herkesin bildiÄŸi, Rusya ve Ä°ran Esat’ın yaptığı zulme ortaklar retoriÄŸin dışında bir ÅŸey yazmıyordu.

Çin medyasına baktığımda ise; ‘’Suriye’de bağımsız bir kurul oluÅŸsun kimyasal saldır iddiaları araÅŸtırılsın’’ gibi, etliye sütlüye karışmayan, bölgenin geleceÄŸi ile ilgili bir ÅŸey yazmıyordu.

Rus medyasına baktığımda ise; Donald Trump’ın twitter paylaşımlarınıtiye alan gayet rahat ve kendinden emin bir durum söz konusuydu.

Kendi medyamızda ise; görsel ve basılı medya’da, Amerika’nın olası saldırısının muhtemel sonuçlarını deÄŸerlendiren yazılarda soÄŸukkanlı ama endiÅŸeli bir hava hâkimdi.

Ama en heyecanlı medya Türk sosyal medyasıydı; kimi olası bir Amerikan saldırısı‘’3. Dünya savaşının baÅŸlangıcı olur’’ diyordu, kimi ‘’Suriye’ye bir saldırı olursa, Rusya’nın vereceÄŸi cevapla Amerika’nın bitiÅŸi olur’’ diyordu. Yani anlayacağınız komplo teorilerin biri bin para idi. Ancak bu tür teorilerin çoÄŸu, bölgenin geleceÄŸi ile ilgili mantıklı ve tutarlı bakış açısı kazandırmaktan çok hamaset ve slogan içerikliydi.

Çünkü güç dengesi açısında baktığımızda bir tarafta Amerika, Ä°ngiltere ve Fransa vardı, diÄŸer tarafta Rusya, Ä°ran ve Esat rejimi vardı. Her ne kadar Amerika ve müttefiklerinin bariz bir askeri üstünlüğü olsa da, Rusya ve Ä°ran’ın da onlara ödettireceÄŸi ciddi bir maliyeti olurdu.

Hem Rus medyasındaki o rahat tavrı hem de Batı medyasında Rusya’nın olası bir saldırı karşısında hiçbir endiÅŸe duymamaları, bana Amerika ile Rusya anlaÅŸmış Halk deyimiyle‘’ Ä°t iti ısırmaz’’ hissini veriyordu.

Bu konuları iyi bilen Haber Türk gazetesinde Özcan Tikit, Sakarya Üniversitesinde Doktora öğrencisi aynı zamanda araştırma görevlisi Ömer Özdemir, Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezinde yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Oytun Orhan, Arap dünyasında iyi bir net worke sahip olan kıymetli dostum Turan Kışlakçı ile bir dizi telefon görüşmeleri yaptım.

Uzmanların hepsi bana kısa ama çok kıymetli analizler yaptılar ve hepsine de sorduÄŸum soru ‘’ Amerika Suriye’ye saldırır mı? ’’ sorusuna verdikleri cevap ‘’ Amerika Suriye’ye sınırlı bir operasyon yapabilir’’ dediler. Gerçektende öyle oldu bu vesile ile yukarıda isimlerini saydığım uzmanları tek, tek tebrik ediyorum.

Böylece, ‘’Rusya neden Amerika’yı ısırmadı?’’ sorusuna vereceÄŸimiz cevap, çünkü Amerika, Rusya’nın canını acıtmayacağına dair perde arkasında söz verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.